Inductie, keramisch of op gas koken?

By | February 20, 2019

Het is mogelijk om op gas of op elektra te koken. Wat betreft het koken op elektra krijgt u te maken met verschillende opties. Namelijk: inductie, keramisch of halogeen. Voordelen hiervan zijn: het kostenplaatje, hygiëne, veiligheid en het gebruiksgemak. Zie hieronder alle voordelen.

Voordelen koken op gas

De kosten van koken op gas zijn qua aanschaf vaker lager dan bij inductie of keramisch. Alle pannen werken op gas. Tevens is gas in gebruik vaker goedkoper dan elektriciteit. Maar qua energieverbruik weer duurder en gevoelig voor prijsschommelingen. Belangrijk is wel om hierbij te vermelden dat koken op gas in de toekomst niet meer mogelijk is.

Voordelen inductie koken

Het grote voordeel hiervan is dat er weinig energie verloren gaat. Tevens gaat het koken veel sneller op inductie. Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan. Als je de pan van de inductie kookplaat afhaalt is de plaat afgekoeld waardoor er geen energie verloren gaat. Het is na de tijd eenvoudig schoon te maken. De grote voordelen van inductie koken zijn: de kookplaat koelt snel af, een automatisch stopsysteem, makkelijk schoon te maken. Dit is ook de voordeligste vorm.

Voordelen keramisch koken

Bij keramisch koken wordt de pan verwarmd door een keramische plaat die weer verwarmd wordt door elektrische metalen spiralen. Dit is de duurste vorm van alle drie. Wel is een keramische kookplaat in aanschaf goedkoper dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat is makkelijk schoon te houden. Wel even wachten tot deze goed afgekoeld is. Keramisch koken is vergeleken met inductie koken wel wat veiliger. Een vlam in de pan is niet mogelijk.

Voordelen halogeen koken

Dit werkt met een lamp die zo warm wordt dat het eerst de keramische plaat verhit en vervolgens de onderkant van de pan. Halogene kookplaten zijn van alle kookplaten het goedkoopst. En ook makkelijk schoon te houden. De bereidingstijd is wel wat sneller dan bij keramisch koken.

Wil je een pannenset bestellen? En kan je (niet) kiezen tussen inductie, keramisch, halogeen of gas? Dan helpen wij je graag met het maken van de juiste keuze.

https://www.sola-fabriekswinkel.nl/