LED Schijnwerper in de architectuur

By | February 21, 2018

Kerken, monumenten en andere belangrijke architectonische hoogtepunten verdienen natuurlijk de aandacht van iedereen. Meestal zijn deze monumenten al goed zichtbaar dankzij het mooie ontwerp en plaatsing. Echter zijn deze plekken minder zichtbaar wanneer het donker wordt. Om die reden wordt er dan ook vaak gebruik gemaakt van verlichting om deze gebouwen letterlijk in de spotlight te zetten.

Vroeger gebruikte men hier vooral halogeenlampen voor. Dit was niet erg efficiënt doordat het energie verbruik van deze verlichting erg hoog is. Gelukkig is er een uitvinding gekomen die een eind maakt aan alle nadelen van buitenverlichting: LED lampen. LED verlichting heeft namelijk een aantal grote voordelen ten opzichte van traditionele verlichting zonder enige nadelen.

Het is dan ook niet gek dat veel architecten een LED schijnwerper gebruiken bij het verlichten van gebouwen.

 

LED schijnwerper voor kerken

 

Kerken zijn vaak hoge en imposante gebouwen. Dankzij deze lengte kan het moeilijk zijn om het hele gebouw te verlichten van de buitenkant. Veel kerken willen graag een goed verlichte buitenkant hebben van alle vier de zijden, maar natuurlijk voor een zo voordelig mogelijke prijs. Omdat deze lampen elke avond en nacht branden kan de stroomrekening snel oplopen. Gemiddeld gezien heb je 4 tot 8 schijnwerpers nodig om een kerk te verlichten. Aan elektriciteitskosten loopt dit bij traditionele verlichting al snel op tot 1000 tot 2000 euro per jaar. Bij het gebruik van een LED schijnwerper op alle 8 posities blijft dit echter beperkt tot 100 euro per jaar. Een LED schijnwerper is dus tien keer voordeliger dan normale verlichting.

LED verlichting voor monumenten

 

Net als kerken moeten monumenten goed verlicht worden. Om deze reden worden er bij belangrijke monumenten vaak LED verlichting gebruikt. Dit soort verlichting brand namelijk iedere avond voor een lange tijd. Dit zorgt voor veel branduren op jaarbasis. Een normale halogeen schijnwerper gaat slechts 2000 branduren mee. Hierna moet deze al vervangen worden. Als de lamp 8 uur per dag aan staat dan gaat een halogeenlamp nog geen jaar mee. Het is dan ook een dure onderneming om dit soort lampen te gebruiken. Een LED schijnwerper gaat tot wel 35000 uur mee. Dit betekent dat een LED schijnwerper onder dezelfde omstandigheden langer dan 12 jaar meegaat, en ook nog eens goedkoper is qua energieverbruik.

https://www.leds-depot.be/led-armaturen/led-schijnwerpers-ip65.html