Digiify
Image default
Health

Suikers maken ons dik

Suikers zijn dikmakers. Ze zitten in grote getalen in onze voeding, voornamelijk om de smaak te verbeteren. Koolhydraten zijn in een normaal voedingspatroon noodzakelijk, maar aangezien we veel te veel suikers eten en suikers ook in koolhydraten zitten, wordt er door veel mensen gebruik gemaakt van zogenaamde koolhydraatarme recepten. In deze recepten ontbreekt het aan dat overschot van koolhydraten en kun je dus niet makkelijker dik worden.

 

Suikers maken ons dik

Waar komt dat idee vandaan? Bijna zestig jaar geleden kwam Fidel Castro aan de macht op Cuba en vestigde daar een communistisch regime. Cuba was een grote suikerproducent en de Verenigde Staten waren hun grootste afnemer, maar toen Cuba communistisch werd, boycotte Amerika hun suiker. Gelukkig had de Amerikaanse maïsindustrie net een manier ontdekt om uit maïs iets te maken wat bijna hetzelfde was als suiker. Ze wisten al hoe ze uit maïs druivensuiker moesten maken oftewel glucose, maar daar was niet veel vraag naar want glucose smaakt veel minder zoet dan gewone suiker. Gewone suiker bestaat half om half uit glucose en fructose en fructose is wat suiker zoet maakt.

 

Maïs en suikers

Wat de maïsboeren nu hadden ontdekt, was een manier om uit maïs glucose te maken en die dan om te zetten in een fiftyfifty-mengsel van glucose en fructose. Dat mengsel smaakte net als gewone suiker. Ze noemden het high fructose torn syrup, oftewel fructoserijke maïssiroop. Voor de maïsboeren was die uitvinding goud waard, want voortaan leverden zij de suiker voor de Coca-Cola en andere zoete dranken en etenswaren. In dertig jaar steeg de consumptie van deze maïssuiker in Amerika honderdvoudig, van 2 ons naar zo kilo per persoon per jaar. Dat kwam omdat Amerikanen steeds meer cola en andere frisdrank dronken.

 

Amerikanen en suikers

Van al die frisdrank en dat andere suikerrijke lekkers werden ze dik, en daardoor kwam de fructoserijke maissiroop onder verdenking te staan. Veel Amerikanen denken dat je van die maïssuiker dikker wordt dan van gewone suiker.

Ze worden daarin gesteund door een paar wetenschappers die hun scheikundelessen zijn vergeten. Voor je lichaam is fructoserijke maïssiroop en suiker namelijk precies hetzelfde. Ze zijn allebei lekker zoet en ze leveren een hoop calorieën. Je wordt er dus gemakkelijk dik van. Maar dat word je van alles waar veel calorieën inzitten, niet speciaal van fructose. Fructose zou niet alleen vetzucht veroorzaken, maar ook leververvetting, hartinfarcten, hoge bloeddruk en vroegtijdige veroudering. Die conclusies komen voort uit gekunsteld onderzoek, vaak bij proefdieren. Als fructose echt zo schadelijk was, zouden mensen diezelfde aandoeningen krijgen als ze langdurig veel fruit eten, want fruit is rijk aan fructose. Dat blijkt echter niet het geval. Vrijwilligers kregen een half jaar lang elke dag drie glazen vruchtensap en twintig porties fruit, en daar bleven ze goed gezond op. Het fruit leverde per dag 200 gram fructose, evenveel als vier liter Amerikaanse cola gemaakt met fructoserijke maïssiroop.

 

Fruitsuikers zijn natuurlijk

Dacht je dat suiker uit fruit ‘natuurlijk’ is en anders dan uit cola of uit een pak witte kristalsuiker? Pers dan eens een sinaasappel uit, giet het sap op een bord en laat het opdrogen. Je houdt een toffeeachtig laagje over dat smaakt als suiker en net zo knarst tussen de tanden. Met wat raffineren en kristalliseren kun je er suiker van maken die niet te onderscheiden is van de suiker in cola of in suikerklontjes. De suiker in fruit is precies hetzelfde als de suiker in suikerbieten of suikerriet. Suiker of fructose is ook niet een verslavend middel zoals heroïne of alcohol. Onderzoekers zien bij ratten overeenkomsten tussen de effecten van suiker en die van alcohol of cocaïne, maar het is de vraag wat dat soort onderzoek zegt over mensen. Mensen kunnen hunkeren naar speculaasjes of chocola, maar die hunkering gaat niet weg van een paar happen suiker. In sommige koffietentjes staat gratis suiker op tafel, maar er is geen volwassene die dat stiekem leegeet. Als Starbucks gratis flesjes alcohol zou neerzetten voor in de koffie waren die wel snel leeg; een alcoholverslaafde grijpt naar alles waar alcohol in zit. Pure suiker is niet aantrekkelijk, maar toch maakt zoet eten dik. Als ingrediënt van koekjes, taart, snoep, chocola en cola is suiker namelijk onweerstaanbaar. Dat is een kwestie van receptuur en van geraffineerde combinaties van voedingsstoffen, suiker plus vet plus zout in koekjes of suiker plus zuur plus cafeïne in cola. Fructose is niet toxisch of verslavend en je mag gerust peren eten. Maar de meeste fructose krijg je binnen in de vorm van lekkers en frisdrank, en ja, daar word je dik van als je er elke dag veel van eet.

 

Koolhydraatarm dieet volgen of koolhydraatarme recepten bereiden?

Wil je voor jezelf een verbetering teweeg brengen? Dan moet je eens gaan overwegen om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen. Hierin eet je veel minder koolhydraten dan in een normaal voedingspatroon. Ook kun je koolhydraatarme recepten gaan bereiden en die gebruiken om af te vallen. Voorbeelden van koolhydraatarme recepten vind je op deze website. Je vindt hier bijvoorbeeld gegrilde kip met bloemkoolpuree, diverse salades en een roerbak van lentegroenten en cashewnoten.

http://koolhydraatarmerecepten.webs.com/