Digiify
Image default
Health

De voordelen van een NASM-gecertificeerde opleiding

Het behalen van een personal trainer diploma of certificaat wat NASM-gecertificeerd is wordt binnen de sportwereld sterk aangeraden. Een NASM-certificatie geld namelijk als de gouden standaard onder personal trainers. Indien jij deze opleiding voltooid beschik je over een breed pakket aan vaardigheden op het gebied van personal training en sportmedicatie. Je bent dus in staat om zowel personal training als medicinaal advies op sportgebied te geven. Maar wat is de NASM nu eigenlijk en wat zijn nu de voordelen van een NASM-gecertificeerd personal trainer diploma?

Op deze vragen zullen we jou in dit artikel antwoord geven zodat jij binnen een handomdraai alle informatie hebt over deze opleiding.

Wat is de NASM nu eigenlijk?

De National Academy of Sports Medicine is een zeer grote Amerikaanse aanbieder van fitnesstrainingen en fitnessopleidingen. Het bedrijf is in 1987 opgericht in richt zich op de educatie van docenten binnen de sport. De NASM houdt wereldwijd gezondheids- en fitnessconferenties om de fitnessbranche op de kaart te zetten en daarnaast om professionals de mogelijkheid te bieden om contacten te leggen. Naast een officieel instituut voor sportopleidingen is de organisatie dus ook een soort van business club op het gebied van fitness en personal training. Waar de NASM voorheen enkel actief was binnen de Verenigde Staten bekleed het tegenwoordig wereldwijd een prominente positie binnen de fitnessbranche. Dit is ook niet gek aangezien het instituut vrijwel overal ter wereld opleidingen, trainingen en cursussen aanbiedt.

Waaruit bestaat een NASM-gecertificeerde opleiding?

De NASM opleiding tot personal trainer is een Europees erkend EREPS level 4 opleiding.

Deze opleiding is ontwikkeld door de National Academy of Sports Medicine en heeft als aanduiding OPT wat staat voor optimale prestatie trainingen. De opleiding is gebaseerd op de wetenschappelijke principes en richtlijnen uit de bewegingsleer. Elke fase binnen een OPT model is zo opgebouwd dat het iedere cliënt voorziet van een systematische opbouw waarmee substantiële voortgang kan worden geboekt bij elk persoonlijk doel. Het grote voordeel van dit model is dat deze rekening houdt met de specifieke en persoonlijke behoeften van iedere individuele klant.

Binnen de opleiding leer je de wetenschappelijke achtergrond en de juiste leermiddelen correct in te zetten en te gebruiken voor je cliënten. De volgende punten maken deel uit van het lespakket:

  1. Het leren uitvoeren van functionele testen en metingen
  2. Het leren en kunnen samenstellen van gepersonaliseerde trainingsprogramma’s
  3. Het leren werken vanuit een geïntegreerd trainingsconcept
  4. Leren vanuit een wetenschappelijk onderbouwd systeem

Naast de bovenstaande vaardigheden komen er ook nog een aantal trainingsvormen aan bod.

Deze bestaan uit de volgende punten:

–          Flexibiliteitstraining

–          Cardiorespiratoire training

–          Core training

–          Balanstraining

–          Reactie training

–          Snelheid en bewegelijkheid

–          Krachttraining

Bovenstaande zaken vormen de complete training voor een NASM-gecertificeerd personal trainers diploma. Gemiddeld duurt het complete traject 6 maanden met een geschatte studiebelasting van maar liefst 172 uur. Naast praktijktrainingen en zelfstudie dient er ook nog stage te worden gelopen bij een erkende aanbieder van personal training.

De voordelen van een NASM-certificatie

Nu we besproken hebben waaruit een NASM-gecertificeerde opleiding precies bestaat en wat de National Academy of Sports Medicine nu precies is zullen we ingaan op de voordelen ervan.

Want waarom zou iemand nu voor een NASM-certificatie kiezen? Zonder kun je immers ook aan de slag als personal trainer of instructeur.

Het eerste grote voordeel van het beschikken over een NASM-certificatie is dat je in staat bent om functionele trainingen te geven en hierbij metingen te verrichten.

Onderzoek wijst namelijk uit dat de behoefte van de gemiddelde sporter in een sportschool sterk aan het veranderen is. De traditionele trainingsapparatuur in sportscholen is achterhaald en wordt in steeds hoger tempo vervangen door functionele trainingen.

Een functionele training is een training die is afgestemd op de persoonlijke behoeften van jouw lichaam. Waar iedereen eerst gelijke trainingen kreeg afgestemd op één enkele basis is dit tegenwoordig anders. Nu wordt er goed gekeken naar de persoonlijke behoeftes van iemand en op basis daarvan wordt er een training opgesteld.

Naast het kunnen geven van functionele trainingen is er nog een groot voordeel van het behalen van een NASM-gecertificeerde opleiding tot personal trainer. Dat is het geven en opstellingen van OPT ofwel Optimale Prestatie Trainingen. Het OPT model is bedacht door de National Academy of Sports Medicine met als doel om stapsgewijs te werken aan een gezond lichaam.

Tijdens het doorlopen van het Optimale Prestatie Trainings model wordt er sterk gefocust op de grond motorische eigenschappen behorend tot de verschillende trainingsvormen. De focus ligt dus op het goed onder de knie krijgen van de basis van elke trainingsvorm voor een optimale prestatie.

We hopen dat je door het lezen van dit artikel een beetje wijzer bent geworden over wat een NASM-gecertificeerde opleiding nu precies is en wat de voordelen zijn van het behalen van deze opleiding.

Indien jij geïnteresseerd bent in een opleiding op het gebied van personal training raden we aan om je eens te oriënteren binnen het brede aanbod opleiding en aanbieders ervan. Veel succes!