Digiify
Image default
Health

Een schoorsteenbrand voorkomen

Aan de temperatuur kunnen we zeker en vast merken dat de winter aan de gang is. In de winter en de koude is het altijd heel gezellig om lekker thuis aan het haardvuur te zitten. Een kop warme thee erbij en je kan heerlijk opwarmen. Maar daarbij is het ook af en toe nodig om aan de veiligheid van je haardvuur te denken. Daarmee bedoelen we het onderhoud van de schoorsteen. Het is sterk aangeraden je schoorsteen tegelmatig uit te laten vegen door een expert. Dat om de kans op een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging te verkleinen.

Een schoorsteen kan al eens onrust veroorzaken, zeker bij mensen die een rietendak op hun woning hebben. Want gaat dat wel samen, een open haard en een rietendak? Het antwoorde hierop is hetzelfde als voor een pannendak: ja, dat kan zeker! De brandveiligheid van een dak is voornamelijk afhankelijk van het onderstel van het dak. De slechte reputatie van een rietendak komt doordat het rietdekkersbedrijf het vroeger op een houten lattenconstructie bevestigde. Dat was dus veel vatbaarder voor vuur. Nu wordt er al lang gebruik gemaakt van isolerende dakplaten om het riet op te bevestigen, waardoor een rietendak dus even brandveilig is als andere daken. Maar er is natuurlijk nooit 100% garantie dat er geen brand kan ontstaan bij eender welk dak.

De schoorsteen dient toch een aandachtspunt te blijven. Vervuilde schoorsteenkanalen zijn jaarlijks nog 2000 maal de oorzaak van een woningsbrand. Om dat te voorkomen volg je best het advies van de brandweer om jaarlijks je schoorsteen te laten schoonmaken. Doe dat best ook niet zelf maar schakel een professionele schoorsteenveger is, anders is het resultaat nooit zo goed en effectief.

Voor moest het onraad toch voorvallen, geven we nog deze tips mee: probeer het vuur te doven met zand, nooit met water want dat zorgt voor rookvorming en sluit de schoorsteenklep of –deurtjes om de luchttoevoer af te sluiten.

http://www.rietwerk.nl/