Digiify
Image default
Offers

How to: zo bereken je de hoeveelheid en de afstand tussen de LED downlights per ruimte

How to: zo bereken je de hoeveelheid en de afstand tussen de LED downlights per ruimte

LED downlights zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het zijn zeer modieuze en eigentijdse lampen die bijna iedere ruimte op een functionele, maar ook elegante manier weten te verlichten. Om een ruimte optimaal te kunnen verlichten, is het niet alleen belangrijk om te weten hoeveel LED downlights je in totaal moet installeren, maar ook hoeveel afstand je tussen de lampen moet aanhouden. In deze ‘how to’ helpen we je graag op weg. Lees daarom snel verder!

 

Het verschil tussen lumen en lux

Voordat we er een berekening op los kunnen laten, moeten we eerst weten wat het verschil is tussen lumen en lux. Lumen geeft kort gezegd aan hoeveel licht een lamp opbrengt. Met andere woorden: hoe meer lumen een lamp produceert, hoe meer licht de lamp opbrengt. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit gegeven alsnog niet zo heel veel zegt, want een lamp die 400 lumen produceert, zal een kleine ruimte zoals een gang beter verlichten dan bijvoorbeeld een grote woonkamer. Vandaar dat het beter is om te kijken naar de hoeveelheid lux. Dit getal geeft de verhouding aan tussen de hoeveelheid lumen, dus de hoeveelheid licht, per vierkante meter. Zo zal een lamp die 1000 lumen over één vierkante meter verspreid, die ene vierkante meter met maar liefst 1000 lux verlichten. Verspreid diezelfde lamp van 1000 lumen het licht over tien vierkante meter, dan wordt het oppervlakte slechts verlicht met 100 lux.

 

Hoeveel downlights moet ik installeren en op welke afstand?

Om de hoeveelheid downlights per ruimte te kunnen bepalen, moet je allereerst weten wat de aanbevolen lichtsterkte per ruimte is. Zo heeft een toiletruimte bijvoorbeeld maar 100 lux nodig en een kantoorruimte al snel 500 lux. Door deze aanbevolen lichtsterkte te delen door de hoeveelheid lux die één enkele downlight produceert, weet je hoeveel downlights je in totaal zult moeten installeren. Als vuistregel kun je aanhouden dat de afstand tussen een muur en een downlight altijd minimaal één meter moet bedragen. Begin bovendien altijd met het plaatsen van de lampen die het dichtst bij de muur komen. Deze kunnen dan als leidraad dienen voor de plaatsing van de overige downlights. Door tussen de verschillende downlights ook ongeveer één meter afstand te houden, krijg je een mooie verdeling. LED downlights kopen? Kijk dan eens op ledlichtstunter.nl.

 

https://www.ledlichtstunter.nl/