Digiify
Image default
Health

Sfeer en ontspanning in je woning met sauna zelfbouw

Altijd al gedroomd van een eigen sauna in huis? Het bouwen van dit kamertje hoeft helemaal niet ontzettend duur en moeilijk te zijn. Met de juiste voorbereiding en materialen zetten je binnen de kortste keren een privé sauna in elkaar. Het grote voordeel is dat je de kamer geheel naar eigen smaak creëert. Bovendien is het erg fijn om met familieleden en vrienden een middagje door te brengen in je eigen sauna.

Investering voor je huis

Het bouwen van een sauna is een investering voor je huis. Vaak heb je er jarenlang plezier van. Bovendien is een professioneel bouwbedrijf inschakelen helemaal niet nodig, omdat je het met enige technische aanleg prima zelf kunt doen. Dit scheelt je uiteraard behoorlijk in de portemonnee. Sauna’s worden gemaakt uit verschillende materialen. In het verleden betrof dit meestal hout, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer moderne sauna’s van steen te vinden. De meeste sauna’s worden nog steeds gebouwd in ‘Finse stijl’. Dit betekent een houten sauna met een temperatuur tussen de 80 en 120 graden. Met het Finse type sauna kunt u prima als doe-het-zelver aan de slag.

De populariteit van sauna zelfbouw

Steeds meer huizenbezitters doen aan sauna zelfbouw. Om succesvol een houten sauna neer te zetten dien je veel te timmeren. Zo bestaat de muur van de saunacabine doorgaans uit een houten frame met dunne profiellatten. De latten zul je zelf op de muur moeten spijkeren. Na het timmeren dien je in de sauna isolatie aan te brengen. Dit waarborgt namelijk de hygiëne. Materialen waarmee je de ruimte kunt isoleren zijn bijvoorbeeld kurk of minerale wol.

Aluminiumfolie

Daarnaast is het belangrijk om stoom en vocht in de cabine zoveel mogelijk te voorkomen. Zodoende dien je samen met de isolatie aluminiumfolie in de ruimte aan te brengen. Aluminium bevat namelijk een speciale laag die vocht blokkeert. Hou er echter wel rekening mee dat aluminium hitte reflecteert. Dit kan tot gevolg hebben dat het hout in de cabine behoorlijk heet wordt. Wees dus voorzichtig met het aanraken van materialen als hout en steen in de cabine.

Banken in de saunacabine

Een saunacabine bestaat uit verschillende onderdelen. Om ontspannen te kunnen zitten zijn saunabanken bijvoorbeeld onmisbaar. Doorgaans zijn de houten materialen ongeveer 200 centimeter lang en 600 centimeter breed. Zorg er tijdens het bouwen van de sauna voor dat de houten latten van de bank ongeveer anderhalve centimeter afstand hebben tot elkaar. Plaats de banken vervolgens trapsgewijs van onderen naar boven.

Bouwpakketten

Het bouwen van een sauna lijkt een hele klus. Uiteraard ben je er wel even zoet mee, maar dankzij bouwpakketten is de klus een stuk simpeler geworden. Zo bevatten de bouwpakketten bijvoorbeeld kant-en-klare wanden. Deze zijn onder ander online te koop bij webshops zoals Bouwjeiegensauna.com. Via het internet zijn deze hulpmiddelen relatief eenvoudig te bestellen bij diverse fabrikanten. Een andere optie om zo snel mogelijk een sauna te maken is de zogeheten ‘elementenbouwwijze’. In dat geval is de sauna al bijna klaar om gebruikt te worden. Wel heb je zelf de keuze uit diverse soorten, kleuren en maten. Daarmee creëer je toch een sauna geheel naar eigen smaak.